• Page 1 of 1
  • 1
Islamic Forums » Qadr Media » Osnove Vjere » Namaz - Salat (Islamski obred koji se sastoji od položaja tijela)
Namaz - Salat
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.28.56 | Tema Broj: # 1
Tema: «685»
Zlatni Član
Namaz (islam)

Namaz ili salat (arapski: صلوة) je islamska obredna molitva koja se sastoji od različitih pokreta i položaja tijela i pobožnih učenja, uključujući učenje Kur'ana. To je druga i osnovna praktična dužnost islama. Namaz je farz, obveza strogo naređena od Alaha. Spomenut je na preko stotinu mjesta u Kuranu.




Ibadetom se naziva sve sto je Allah, s.w.t.,naredio, sto voli i sa cim je zadovoljan.Ibadet moze biti vidljiv sa svojom vanjskom formom kao sto je namaz, post, hadzdz, zikr , naredivanje dobra i sprecavanje zla, i nevidljiv, unutrasnji, onaj koji se odvija u srcu, bez vanjske forme kao sto je ljubav i mrznja , strah i nada, osjecaj poniznosti, i ostali unutrasnji osjecaji prema Allahu. Nijedan ibadet osim namaza Allah, s.w.t., nije nazvao imanom, a Poslanik, s.a.w.s., je njegovo ostavljanje nazvao kufrom.

Svi ostali ruknovi islama se mogu izostaviti kad nema uslova za njihovo praktikovanje i u nekim situacijama koje je serijat propisao kao sto je spadanje obaveze davanja zekata, ili obavljanja hadzdza sa siromasnih, obaveze posta sa putnika, osim namaza koji je obavezan sve dok je covjek pri zdravoj svijesti(zdravo rasuduje).
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.29.56 | Tema Broj: # 2
Tema: «685»
Zlatni Član
NAMAZ - SALAT
صلاة

Ibadetom se naziva sve sto je Allah, s.w.t.,naredio, sto voli i sa cim je zadovoljan.Ibadet moze biti vidljiv sa svojom vanjskom formom kao sto je namaz, post, hadzdz, zikr , naredivanje dobra i sprecavanje zla, i nevidljiv, unutrasnji, onaj koji se odvija u srcu, bez vanjske forme kao sto je

ljubav i mrznja , strah i nada, osjecaj poniznosti, i ostali unutrasnji osjecaji prema Allahu.Nijedan ibadet osim namaza Allah, s.w.t., nije nazvao imanom, a Poslanik, s.a.w.s., je njegovo ostavljanje nazvao kufrom.

Svi ostali ruknovi islama se mogu izostaviti kad nema uslova za njihovo praktikovanje i u nekim situacijama koje je serijat propisao kao sto je spadanje obaveze davanja zekata, ili obavljanja hadzdza sa siromasnih, obaveze posta sa putnika, osim namaza koji je obavezan sve dok je covjek pri zdravoj svijesti(zdravo rasuduje).

Ono sto upucuje na velicinu namaza i njegovu vaznost je da se on uvjek spominje prije drugih ibadeta :''Oni koji vjeruju u gajb(nepoznato) , namaz obavljaju i od onoga cime smo ih opskrbili udjeljuju''

''Obavljajte namaz i dajite zekat''

Namaz se spominje i sam, a da se uz njeg ne spominje neki drugi ibadet, sto govori da je on stub vjre, a kad se spominju i hvale prijašnji poslanici istice se da su obavljali namaz:''Kad im se citaju ajeti Milostivog padaju nicice placuci''

Zatim se kude oni koji nisu bili takvi:''Njih naslijedise zli potomci koji namaz napustise i za pozudama se povedose'', a onda nas Allah ,s.w.t.,obavjestava da ce takvi lose zavrsit:''oni ce sigurno zlo proci''.Znaci bez namaza nece znati pravog puta niucemu, i sve dublje ce zapadati u zabludu.

Upitan je Poslanik, s.a.w.s., o najboljem djelu, pa je rekao:''Namaz u njegovom vremenu '', zatim je upitan za ono koje je iza namaza , pa je rekao:''Dobrocinstvo prema roditeljima'', zatim je upitan za ono sto je iza toga, pa je rekao:''Dzihad na Allahovom putu''

Neki kazu da sama cinjenica da je pet dnevnih namaza propisano na mi'radzu ukazuje na njegovo posebno mjesto i vaznost.

Nema sumnje da je onaj ko ostavi namaz kafir shodno rijecima Poslanika,s.a.w.s., ''Zavjet koji je izmedu nas injih je namaz, pa ko ga ostavi on nevjeruje''. U drugom hadisu stoji:''Ono sto razdvaja roba od sirka i kufra je ostavljanje namaza''

Postavlja se pitanje koje je to ostavljanje kojim se izlazi iz vjere? Neki su rekli da je to namjerno ostavljanje jednog namaza , drugi misle da je to nekoliko namaza, ili da je to potpuno ostavljanje namaza, da ne klanja nikako.

Kada dzehenemlije budu upitane zbog cega su baceni u vatru prvo sto ce spomenuti je ostavljnje namaza:''Sta vas jedovelo u Sekar (dzehennem)? rekose: klanjaci nismo bili...''

U nekim hadisima koji govore o mi'radzu Allahov Poslanik, s.a.w.s., spominje da je vidio dzehennem i ljude kako im se glave razbijaju teskim kamenjem, da je upitao Dzibrila o njima pa mu je rekao da su to oni kojima je bilo tesko saginjati glavu na sedzdu i klanjati.

Pravi vjernici u namazu osjecaju zadovoljstvo i nalaze smiraj.Poslanik ,s.a.w.s., kaze:''Od dunjaluka su mi dragi mirisi i zene, a radost , sreca , smiraj i radost moga oka su u namazu''
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.30.10 | Tema Broj: # 3
Tema: «685»
Zlatni Član
Da bi to postigli nasa najveca briga treba da bude potpunost naseg namaza.Kada covjek osjeti da mu srce nije prisutno u namazu, mora preispitati svoj iman i truditi se da ga obnovi i ojaca.

Potrebno je razmisljati o znacenju onoga sto se uci na namazu, te biti svjestan svoje slabosti i nemoci pred Allahom dz.s., da se boji Allaha dz.s. kako se treba trba bojati i uz taj strah da se nada Njegovoj milosti i oprostu.

Kad se obavlja namaz mora se imati na umu da se namaz obavlja iz zelje za nagradom od Allaha s.w.t. i vidjenjem Njegovog lica sto je najveca nagrada jednom vjerniku.



Vjernik ne smije biti nemaran prema namazu i u namazu jer je to suprotno bogobojaznosti.Allah s.w.t. kaze:''Tesko onima koji obavljaju namaz, onima koji kad ga obavljaju prema njemu su nemarni''

Poslanik s.a.v.s. je rekao:''Najveci kradljivac je onaj koji krade od svog namaza.'' Prisutni povikase:"Allahov Poslanice, kako covjek moze krasti od namaza?''On odgovori:''Ako ne upotpunjuje ruku' ili sedzdu, ili tesbih izmedju ruku'a i sedzde''

Prenosi se od nekih ucenjaka da su reli:''Ako hoces da ti namaz bude valjn i da od njega imas koristi onda kad hoces da klanjas sjeti se da mozda vise neces imati priliku da klanjas''
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.33.25 | Tema Broj: # 4
Tema: «685»
Zlatni Član
ABDEST

( NAPOMENA U DALJIM TEMAMA MOŽETE POGLEDATI KROZ SLIKE KAKO SE OBAVLJA NAMAZ I UZIMA ABDEST )

Abdest je obavezno, Serijatom ograniceno i propisano ciscenje poslije posebnih uzroka.

Abdest je propisan Kur'anom i Sunnetom. Uzviseni Allah kaze:

"O vjernici, kad hocete namaz obaviti, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite a glave svoje potarite i noge svoje do iza clanaka. (El-Maide, 6.)

U tom smislu, Allahov Poslanik, s.a.v.s,. je rekao: "Nikome od vas, sa izgubljenim abdestom namaz nece biti primljen sve dok ponovo ne uzme abdest".

STA CE POKVARITI ABDEST

1. Sve sto izade na analne otvore (prednji i zadnji): mokraca, izmet, vjetar, zatim sperma, vedijja i mezija. Vedijja je sluz /sekret prostate/ koja se ponekada pojavljuje poslije napornog mokrenja, a mezija je sluz koja kod muskarca i kod zene izlazi prilikom nadrazaja i nije potrebno iza njih se kupati, ali je potrebno oprati tragove vedijje i mezijje sa tjela i odjece jer su necisti. Ako se posumnja u pustanje vjetra, to ne utice na valjanost abdesta osim u slucaju da se cuje zvuk ili osjeti miris.

2. Duboki san pri kome se izgubi svijest, osim u slucaju da se zaspi u takvom polozaju, pri kome uopce nije moguce da covjek izgubi abdest. Prenosi se od Enesa b. Malika gdje kaze da su ashabi Allahovog Poslanika, s.a.v.s., iscekivali jaciju, pa bi im glave popadale (pridrijemali bi), a zatim bi klanjali i ne bi se abdestili."Ispravno je da samo duboki san kvari abdest, a granica lahkog sna je da bi ga ispustanje vjetra probudilo ili ako bi mu ispala stvar koju drzi u ruci, to bi primijetio, a ako bi se to desilo da to ne primjeti, to bi bio duboki san koji kvari abdest, a Allah najbolje zna.

3.Gubljenje svijesti bez obzira da li se radilo o padanju u nesvijest, pijanstvu ili ludilu, jer osoba kojoj je svijest poremecena nije sigurna da nije izgubila abdest.

4.Dodirivanje polnog organa direktno dlanom ili prstima ruke, jer je Allahov Poslanik ,s.a.v.s., rekao: "Neka onaj ko dodirne svoj polni organ ne klanja sve dok ponovo ne uzme abdest."

5.Strastveno dodirivanje zene prema jacem (radzih) misljenju ne kvari abdest ukoliko ne dode do izlucivanja mezijja zbog uzbudjivanja. Dokaz za ovaj stav je hadis Aise, r.a., da ju je Poslanik, s.a.v.s., poljubio, a poslije nije uzimao abdest. Od Aise, r.a., se prenosi da je kazala da je Poslanik, s.a.v.s., poljubio jednu od svojih zena pa je izasao na namaz i nije se abdestio. Urve b Zubejr (njen sestric) je rekao: "Ko je ta ako nisi ti"? Pa se ona,ra., nasmijala.
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.34.28 | Tema Broj: # 5
Tema: «685»
Zlatni Član
KAKO SE UZIMA ABDEST

1. Kada zelis uzeti abdest, zanijetiti ga srcem, jer se djela vrednuju po nijjetima,prema unutrasnjim namjerama, izgovori Bismillah zatim operi sake tri puta vodom, prvo desnu pa lijevu. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaze:"Kada uzimate abdest, pocnite sa vašom desnom stranom."

2. Madmada- Pranje usta : Izaperi usta (desnom rukom) tri puta vodom, uzimajuci vodu iz desne sake.

3. Istinsak-pranje nosa : Izaperi nos (lijevom rukom) tri puta vodom. Prilikom ciscenja nosa uvuci vodu u nos uzimajuci vodu iz desne sake a zatim izbaciti iz nosa koristeci pri tome lijevu saku.

4. Pranje lica :Operi lice tri puta od uha do uha i od korijena kose na celu do vrha brade, za one koje imaju bradu provuci prste kroz bradu.

5. Pranje ruku : Operi tri puta ruke od vrhova prstiju do iza laktova, prvo desnu pa onda lijevu.

6. Potiranje glave(mesh) - Potari glavu vlaznim rukama jedanput, pocevsi sprijeda nazad i obratno.

Prilikom potiranja glave mokrim rukama prvo poceti sa prednjom stranom, jer u hadisu stoji da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., svojim rukama potrao glavu tako sto je poceo sprijeda glave i povukao ih do potiljka, a zatim ih vratio nazad.

7. Potiranje usiju(mesh) - Potari usi, kaziprstom unutrasnjost, a palcem vanjski dio. Allahov Poslanik, s.a.v.s.,potrao je usi tako sto bi kaziprste stavio u usi a palceve iza usiju.

Ruke se ne kvase za potiranje usiju vec se odmah nakon mesha po glavi potiru usi, bez ponovnog kvasenja ruku.

8. Pranje nogu - Operi noge tri puta od vrhova prstiju do iza clanaka, desnu pa lijevu.

Uzviseni Allah kaze:"... i noge svoje do iza clanaka..." (El-Maide, 6.)

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao:"Kada uzimas abdest, istrljaj izmedu prstiju."

Sunnet je da se to cini malim prstom lijeve ruke.

Prenosi se od El-Mustevreda b. Seddada, r.a., da je ekao:"Vidio sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da pere prste nogu malim prstom njegove ruke."

9. Poslije uzetog abdesta prouciti:

"Eshedu en la ilahe ilallahu vahdehu la serike lehu ve eshedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu. Allahummedz‘alni minet-tevvabine vedz'alni minel-mutetahhirine."

(Svjedocim da nema Boga osim jednog jedinog Allaha, koji nema nikakva sudruga i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik. Allahu, ucini me od onih koji se kaju i ucini me od onih koji se ciste.)
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.35.48 | Tema Broj: # 6
Tema: «685»
Zlatni Član
10. Farzovi i Sunneti abdesta su :

GUSUL - KUPANJE

Gusul je Serijatom propisano ciscenje od dzenabeta, hajda(hajza) i nifasa, koje uz nijjet obuhvata sapiranje citavog tijela vodom.

1. Gusul (kupanje) je propisan Kur'anom i Sunnetom. Uzviseni Allah kaze:"A ako ste dzunpi, onda se okupajte!"(El-Maide,

2. Kako se uzima gusul

Prvo ce prouciti Bismillu, potom odluciti da gusul uzima radi uklanjanja dzunupluka (velikog hadesa,necistoce), zatim ce tri puta oprati sake, zatim ce oko prirodnih otvora velike i male nuzde, pranjem odstaniti necistocu, potom ce uzeti abdest kao sto se uzima i za namaz, s tim sto moze noge oprati odmah, uzimajuci abdest, ili njihovo pranje odloziti za kasnije, na kraju uzimanja gusula, nakon toga, proci ce prstima kroz kosu i politi je vodom, i to tako da se prstima dohvati sami korijen kose.

(Ovo se odnosi samo na muskarca, za razliku od zene kojoj je dovoljno da se samo po glavi polije sa tri pregrsti vode, tako da voda dode do korijena kose, ona ne mora raspletati pletenicu, jer je Ummu-Seleme rekla:“Upitala sam:

'Allahov Poslanice,ja sam zena koja cvrsto steze pletenice. Moram li ih, kada se kupam radi dzenabeta,rasplitati?’ rekao mi je: 'Ne, ne moras. Dovoljno ti je da se po glavi polijes sa tri pregrsti vode.“

Zatim ce zajedno sa usima sa tri polijevanja vodom oprati cijelu glavu, potom ce odozgo prema dolje saprati prvo desnu a zatim lijevu stranu tijela, vodeci racuna da se operu i manje pristupacna mjesta kao sto su pupak, ispod pazuha, ispod koljena itd.

3. Farzovi gusula su:

1- usta i grlo vodom dobro isprati;

2- nos izaprati;

3- zatim cijelo tijelo oprati da nigdje suho ne ostane ni koliko se vrhom igle može dotaći.

6.TEJEMMUM

Tejemmum je propisana radnja s kojom se osoba, u slucaju da nema vode za abdest ili gusul, ili je ima ali je ne moze koristiti zbog bolesti ili zime, ili mu je potrebna za pice, priprema za namaz i ostale ibadete u kojima je uslovljeno serijatsko ciscenje.

1. Tejemmum je propisan Kur'anom i Sunnetom. Uzviseni kaze:

"A ako ste bolesni, ili na putu, ili ako je neko od vas obavio prirodnu potrebu, ili ako ste se sastajli sa zenama, a ne nadete vode, onda dlanovima cistu zemlju dotaknite i lica vasa i ruke vase potarite." (En-Nisa, 43.)

2. Kako se uzima tejemmum :

Kada neko hoce uzeti tejemmum prvo ce prouciti bismillu, srcem ce odluciti da uzimanjem tejemmuma zeli obaviti ono sto mu je prije njegova uzimanja bilo zabranjeno, zatim ce dlanovima dotaknuti povrsinu zemlje, prasinu, pijesak, kamen, i sl. lijepo je poslije toga od prasine malo otresti ruke, onda rukama jedanput potrati lice.

3. Od Ammara b. Jasira, r.a., prenosi se da je kazao:"Vjerovjesnik, s.a.v.s., me poslao zbog nekog posla. Odzunupio sam se i posto nisam imao vode ja sam legao na zemlju i valjao se kao sto se valja zivotinja. Kada sam se vratio ispricao sam to Allahovu Poslaniku s.a.v.s. pa on rece:"Bilo bi ti dovoljno ovako,'pa je Vjerovjesnik, s.a.v.s., dotakao svojim dlanovima zemlju, a zatim je puhno u njih, pa je potrao sa njima svoje lice i sake."
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.37.22 | Tema Broj: # 7
Tema: «685»
Zlatni Član
salah NAMAZ - SALAT salah

ZNACENJE NAMAZA

Svrha i cilj bivstvovanja insana-covjeka na dunjaluku je prakticno iskazivanje pokornosti Allahu, dz.s., kroz razne oblike ibadeta.

Uzviseni Allah kaze:

"O vjernici, molitvu obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela cinite da biste postigli ono sto zelite.."(El-Hadz,77)

U ovom djelu emisije cemo vidjeti kako je namaz obavljao Allahov Poslanik, s.a.v.s.,kojeg je Allah ,s.w.t.,odabrao da nas poduci namazu i ostalim propisima vjere, i Njegovom seriatu u cjelini.

Kao prvo treba da znamo da se namaz po stepenu obaveznosti dijeli na dvije osnovne vrste:

1. Fraz je obligatna duznost koja se odnosi na svakog punoljetnog i pametnog muslimana kojom nas je Uzviseni Allah zaduzio, a sastoji se od pet namaza u toku dana i noci a to su:sabah, podne, ikindija, aksam i jacija.

2. Nafile su oni namazi koji: ako ih vjernik klanja bice nagradjen a ako ih ne klanja nece biti kaznjen, a dijeli se na:

a) Potvrdjene sunnete koje je klanjao Poslanik , s.a.v.s., i preporucio da se klanjaju,spominjuci nagradu koja ceka onoga ko ih klanja.

b) Slobodni namaz (nafila) kojeg neko zeli klanjati dobrovoljno nadajuci se nagradi u vremenu u kojem to nije zabranjeno, a da nije preneseno da je Poslanik, s.a.v.s.,bas u to vrijeme i toliko rekata klanjao ili preporucio da se klanja, osim generalnog podsticanja na klanjanje sto vise namaza kao i cinjenja drugih dobrih djela.

Svaki namaz ima odreden broj rekata i vrijeme u kojem se klanja,dok se pritvrdeni suneti klanjaju po dva rekata osim vitr namaza i cetiri rekata prije podne koji se mogu klanjati po dva ili da se klanja odjednom cetiri.

Kao prvo da naucimo od cega se sastoji jedan rekat, a poslije cemo vidjeti kako se on klanja u okviru razlicitih namaza.
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.38.30 | Tema Broj: # 8
Tema: «685»
Zlatni Član
REKAT

Rekat pocinje izgovaranjem pocetnog tekbira, tj. rijeci "Allahu ekber!" Klanjac na kijamu (stajanju) drzi svezane ruke u visini prsa, i to tako da desnu stavi preko lijeve zatim prouci El-Fatihu.

Poslije proucene El-Fatihe treba prouciti jos nekoliko ajeta iz Kur'ana zatim podici ruke u visini ramena ili usiju izgovarajuci tekbir(ALLAHU EKBER) i uciniti ruku', stavivsi ruke na koljena rasirenih prstiju, smiriti se na ruku'u i reci:"SUBHANE RABBIJEL-'AZIM" (Slavljen je moj Veliki Gospodar.) ponovivsi to tri ili vise puta. Vadzib (duznost) je to izgovoriti jedanput, a tri puta je najmanja potpunost.

Nakon toga idemo na prvobitnu poziciju i podizemo ruke u visini ramena ili usiju dok izgovaramo:Semi'Allahu limen hamideh! (Allah cuje onoga ko Mu zahvaljuje!)potom spustimo ruke i izgovaramo :Rabbena ve lekel-hamd, hamden kesiren tajjiben mubarekenfihi !

("Allahu, Gospodaru nas, Tebi pripada svaka hvala, mnogom lijepom blagoslovljenom hvalom!")

Zatim proucimo tekbir : ALLAHU EKBER

Potom se spustimo na sedzdu.U polozaju sedzde treba se na tlo oslonuti sa sedam dijelova tijela, a to su: celo i nos, dlanovi ruku, koljena i prsti nogu.

Na sedzdi proucimo:

"SUBHANE RABBIJEL E'ALA.(Slavljen je moj Uzviseni Gospodar) ponavljajuci to tri ili vise puta.

Potom izgovaramo tekbir i dizemo glavu sa sedzde.

Nakon sto se dignemo sa sedzde u sjedeci polozaj, proucimo:

"RABBI-GFIR LI (3 puta)."

Poslije toga se spustamo na drugu sedzdu izgovarajuci tekbir, i kao i prvi put izgovaramo"SUBHANE RABBIJEL E'ALA. Ponavljajuci to tri ili vise puta.

Ovako smo zavrsili rekat, trebamo biti oprezni da svaki pokret u namazu obavimo polahko i smireno.

Jos jednom da vidimo pokrete od kojih se sastoji jedan rekat:

1. Kijam

2. podizanje ruku

3. Ruku'

4. Ispravljanje sa ruku'a

5. Prva sedzda

6. Druga sedzda

7. Sjedenje

Ovo je ono sa cim se upotpunjavaju pokreti na jednom rekatu, kasnije cemo vidjeti kako se on obavlja u okviru namaza, ali prije toga moramo vidjeti koji su uslovi za obavljanje ispravnog namaza a oni se djele na dva dijela I to:

1. Sartovi (uslovi) za obaveznost namaza

2. Sartovi (uslovi) za ispravnost namaza

SARTOVI (USLOVI) NAMAZA

Sartovi (uslovi) za obaveznost namaza su slijedeci:

1.Da je musliman ;

2.Da je pametan, jer luda osoba nije duzna klanjati

3.Da je punodoban, jer djetetu dok ne postane punoljetan namaz nije obavezan. Medutim, dijete treba navikavati da klanja i prije nego sto postane punodobno.

4.Da zena nije u mjesecnom ciklusu (hajzu) ili u porodnom krvarenju (nifasu), jer takva zena nije duzna klanjati dok ne prestane hajz i nifas.
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.39.16 | Tema Broj: # 9
Tema: «685»
Zlatni Član
Sartovi (uslovi) za ispravnost namaza su slijedeci:

1.Iskren nijet;

2.Da je osoba cista od malog i velikog hadesa (necistoce), tj. da je sa abdestom ili gusulom.

3.Da joj je cisto tijelo, odjeca i mjesto gdje klanja od materijalnih vidova necistoce.

4.Da je osoba propisno obucena, tako da su joj pokriveni svi stidni dijelovi tijela.

5.Spoznaja da je nastupilo namasko vrijeme, jer namaz se ne moze klanjati prije nego sto nastupi njegovo vrijeme.

6.Da se okrene prema kibli.

NAMASKI RUKNOVI (sastavni dijelovi namaza)

SASTAVNI DIJELOVI NAMAZA

Namaz ima sest sastvanih dijelo a to su:

1. Pocetni tekbir

2. Stajanje (kijam)

3. Ucenje Qur'ana (kiraet)

4. Pregibanje (ruku)

5. Spustanje lica na zamlju (sedzda)

6. Sjedenje na svrsetku namaza

Sastavni dijelovi namaza zovu se ruknovi. Stajanje, ucenje, pregibanje i spustanje lica na zamlju cine jedan rekat. Namaz ima vise rekata.

NAMASKI VADZIBI

To su radnje koje se moraju uciniti u toku namaza, a ako klanjac izostavi neke od njih, u tom slucaju duzan je uciniti sehvi-sedzdu.

1.Poslije proucene El-Fatihe na sabahu, prva dva rekata podne, ikindije, aksama i jacije prouciti jos po jednu suru ili nesto iz Kur'ana.

2.Da imam i onaj ko klanja sam izgovori ,Semi'Allahu limen hamideh' 'Rabbena ve lekel-hamd', a onaj ko klanja za imamom (muktedija) samo "Rabbena ve lekel-hamd".

3.Na ruku'u izgovoriti Subhane rabbijel-azim! (Neka je hvaljen Gospodara moj Velicanstveni), a na sedzdi Subhane rabbijel-ea'la! (Neka je hvaljen Gospodar moj Svevisnji);

4.Izgovarati tekbir prilikom svakog spustanja i dizanja, kao sto je preneseno u hadisima;

5.Prvo sjedenje (tesehhud) na kome se uci et-tehijjatu;

6.Prouciti rijeci tes-sehhuda;

7.U nocnim namazima uciti naglas na prva dva rekata farz-namaza a u ostalim rekatima farz-namaza kao i u dnevnim namazaim uciti u sebi. To je sunnet.

8.Uciti u sebi na namazima za koje je propisano da se uci u sebi. Ovo se odnosi na farz-namaze. Sto se tice nafila, na dnevnim je sunnet uciti u sebi, a na nocnim naglas. Izuzetak su samo nocne nafile na kojima bi ucenje naglas moglo smetati drugima, pa je u takvom slucaju mustehab uciti u sebi;

9.Na zadnjem sjedenju, poslije proucenog tesehhuda, donijeti salavat na Poslanika, s.a.v.s.
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.40.10 | Tema Broj: # 10
Tema: «685»
Zlatni Član
NAMASKI SUNNETI

To su radnje koje treba da radimo u toku namaza, ali ako se ne obave, namaz nije pokvaren, nece se trebati uciniti sehvi-sedzda, ali je propusteno nešto što je bolje uciniti, a samim tim i nagrada za to.

Namaski sunneti su:

1.Na pocetku prouciti dovu koja glasi: Subhanekallahumme ve bi hamdike ve tebarekesmuke ve te'ala dzedduke ve la ilahe gajruke! Moze se prouciti i neka druga dova koju bi Poslanik, s.a.v.s., ucio;

2.Na prvom rekatu svakog namaza u sebi prouciti "euzubillu", a na svakom rekatu"bismillu".

3.Okrenutih dlanova prema kibli dici ruke u visini ramena ili usiju prilikom izgovaranja pocetnog tekbira i tekbira za ruku', te prilikom vracanja sa ruku'a i kod ustajanja sa prvog sjedenja

4.Poslije proucene El-Fatihe, izgovoriti "Amin"!

5.Na sabahu i na podne uciti dugacke sure, s tim sto se na sabahu uci duze nego na podne, na ikindiji i jaciji srednje a na aksamu kratke sure.

6. Izmedu dvije sedzde prouciti dovu;

7. Na sjedenju u namazu sjediti onako kako se prenosi da je sjedio Allahov Poslanik, s.a.v.s.;

8. Na kijamu u visini prsa,drzati ruke desnu po lijevoj;

9. Na sedzdi se obratiti dovom Allahu ,dz.s.;

10. Na posljednjem sjedenju poslije proucenih salavata na Poslanika, s.a.v.s., prouciti dovu o zastiti od Dzehennema, kaburske kazne, od iskusenja u zivotu i na samrti i od iskusenja Mesiha Dedzdzala;

11. Poslije selama na desnu stranu predati selam na lijevu stranu;

12. Poslije predanog selama izgovoriti poznate sunetske dove pojedinacno i zikrove na nacin kako je zabiljezeno od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Napomena;

Od sunneta koji su vezani za namaz je i zaklon iza kojeg se klanja (sutra).Poslanik ,s.a.v.s., je praktikovao da stavi ispred sebe neki zaklon kada je klanjao na otvorenom. Taj zaklon moze biti predmet u visini naslonjaca na zadnjem dijelu sedla na devi ili koplje ili stap.Ukoliko je klanjao u

mesdzidu onda je klanjao prema zidu i naredio je da se klanja iza zaklona da nebi sejtan prekinuo covjeku namaz.Ashabi su klanjali prema stubovima u mesdzidu kad su klanjali nafilu, a kad su klanjali farz, onda je sutra

Poslanika,s.a.v.s., ujedno i njihova sutra.Kada se namaz obavlja prema sutri ne smeta mu prolazak ljudi ili zivotinja ispred nje.Ako se klanja bez sutre onda se njihovim prolazkom ispred umanjuje nagrada, a ukoliko bi prosla zena , crn pas ili magarac onda bi to pokvarilo namaz.
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.40.57 | Tema Broj: # 11
Tema: «685»
Zlatni Član
KAKO SE KLANJA SABAH NAMAZ

Prvo cemo opisati klanjanje farzova. Farz sabaha se sastoji od dva rekata.

Okretanje klanjaca prema kibli.Kibla je K`aba, ma gdje bili. Cijelim tijelom se okrecemo kibli namjeravajuci klanjanje namaza.

NijjetNijjet je namjera srca i ne izgovara se jezikom, jer Poslanik, s.a.v.s., nije nijjetio rijecima, a niti ashabi.

Izgovaranje pocetnog tekbira "ALLAHU EKBER"

Namaz pocinje sa izgovaranjem tekbira (cime postaje zabranjeno sve sto nije vezano za namaz), Okrenutih dlanova prema kibli dici ruke u visini ramena ili usiju prilikom izgovaranja pocetnog tekbira.

Pogled klanjaca treba biti usmjeren prema mjestu gdje se obavlja sedzda.

Klanjac na kijamu (stajanju) u visini prsa drzi svezane ruke, i to tako da desna dode preko lijeve.Prouciti dovu na pocetku namaza

Sunnet je uciti dove pri pocetku namaza. Od Aise, r.a., i Ebu-Seida Hudrija, r.a., prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s,.svoj namaz pocinjao rijecima:

SUBHANEKALLAHUMME VE BIHAMDIKE VE TEBAREKESMUKE VE TE'ALA DZEDDUKE VE LA ILAHE GAJRUKE."

(Tebi slava pripada, Allahu moj, i uvijek si hvaljen. Blagoslovljeno je Tvoje ime, uzvisena je Tvoja velicina i nema boga osim Tebe.)

Ucenje euze i bismille.

Na prvom rekatu svakog namaza u sebi prouciti treba euzubillu, EUZU BILLAHI MINES-SEJTANIR-RADZIM. Potom bismillu: BISMILLAHIR-RAHMANIR-RAHIM(Utjecem se Allahu od prokletog sejtana) -(U ime Allaha Milostivoga Samilosnog.)

Potom prouciti suru El-Fatihu.

EL-HAMDU LILLAHI RABBIL-ALEMIN. ER-RAHMANIR-RAHIM MALIKI JEVMID-DIN. IJJAKE NE'ABUDU VE IJJAKE NESTE'IN. IHDINES-SIRATAL MUSTEKIM. SIRATALLEZINE EN'AMTE 'ALEJHIM GAJRIL-MAGDUBI 'ALEJHIM VELED-DALLIN. AMIN!

(Tebe Allaha, Gospodara svjetova, hvalim,o Milostivog, Samilosnog, Vladara Dana sudnjeg. Samo Tebe obozavamo i samo od tebe pomoc trazimo.. Uputi nas na pravi put, na put onih kojima Si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdzbu izazvali, niti onih koji su zalutali. Uslisaj, Allahu!)

Poslije proucene El-Fatihe treba prouciti jos nekoliko ajeta iz Kur'ana, tj. najmanje tri koliko sadrzi najkraca sura, ili vise ajeta, suru ili vise njih.

Ruku

Zatim dizu se ruke u visini ramena ili usiju I izgovara se:ALLAHU EKBER potom uciniti ruku' i izgovoriti:"SUBHANE RABBIJEL-'AZIM" (Slavljen je moj veliki Gospodar.)

Vracanje sa rukua.

Nakon toga idemo na prvobitnu poziciju i podizemo ruke dok izgovaramo: Semi'Allahu limen hamideh!(Allah cuje onoga ko Mu zahvaljuje!) potom spustimo ruke i izgovaramo :Rabbena ve lekel-hamd, hamden kesiren tajjiben mubarekenfihi !

("Allahu, Gospodaru nas, Tebi pripada svaka hvala, mnogom lijepom blagoslovljenom hvalom!")
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.41.31 | Tema Broj: # 12
Tema: «685»
Zlatni Član
Zatim proucimo tekbir:ALLAHU EKBER.

Potom se spustimo na sedzdu, pri polozaju sedzde treba da se dotice tlo sa sedam dijelova tijela, a to su: celo s nosom, dlanovi ruku, koljena i prsti nogu.

Na sedzdi proucimo:

"SUBHANE RABBIJEL E'ALA."(Neka Si slavljen, moj najuzviseniji Gospodaru), Ponavljajuci tri i vise puta.

Mustehab (lijepo) je uz to dodati: "SUBHANEKaLLAHUMME RABBENA VE BIHAMDIKE, ALLAHUMME GFIR LI"(Tebi slava pripada, Gospodaru nas. Molim Te hvaljenoscu Tvojom, oprosti mi.)

Potom izgovoriti tekbir i dignuti glavu sa sedzde.

Nakon sto se dizemo sa prve sedzde u sjedeci polozaj, proucimo:

"RABBI-GFIR LI (3 puta)." (Gospodaru moj, oprosti mi.)

Opet spustimo se na sedzdu izgovarajuci tekbir obavljamo drugu sedzdu izgovarajuci "SUBHANE RABBIJEL E'ALA."(Neka Si slavljen, moj najuzviseniji Gospodaru),

Ovako smo zavrsili prvi rekat. Sad ustajemo na drugi rekat na kijam i proucimo El-Fatihu

Poslije proucene El-Fatihe treba prouciti jos nekoliko ajeta iz Kur'ana, tj. najmanje tri koliko sadrzi najkraca sura, ili vise ajeta, suru ili vise njih.

Ovako se zavrsava drugi rekat do kraja.

Nakon obavljenog drugog rekata sjesti i obaviti tesehhud.

Na tom sjedenju trebamo prouciti et-tehijatu i salavate sa dovom:

"ET-TEHIJJATU LILLAHI VES-SALAVATU VET-TAJJIBATU. ESSELAMU ALEJKE EJJUHEN-NEBIJJU VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU. ES-SELAMU ALEJNA VE ALA `IBADILLAHIS-SALIHIN. ESHEDU EN LA ILAHE ILLELLAH VE ESHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUH" (Najljepsi selam Allahu, blagoslovi i dobra; Selam tebi, Vjerovjesnice, i Allahova Milost i Njegove blagodati. Mir nama i dobrim Allahovim robovima. Svjedocim da nema boga osim Allaha i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik.)

"ALLAHUMME SALLI 'ALA MUHAMMED. VE 'ALA ALI MUHAMMED. KEMA SALLEJTE 'ALA IBRAHIM. VE 'ALA ALI IBRAHIM INNEKE HAMIDUN MEDZID. (Allahu moj, smiluj se Muhammedu, s.a.v.s., i njegovom potomstvu, kao sto si se smilovao Ibrahimu, a.s., i njegovom potomstvu. Zaista, Ti si Hvaljen i Slavan)

ALLAHUMME BARIK 'ALA MUHAMMED. VE 'ALA ALI MUHAMMED. KEMA BAREKTE 'ALA IBRAHIM. VE 'ALA ALI IBRAHIM, INNEKE HAMIDUN MEDZID". (Allahu moj, blagoslovi Muhammeda s.a.v.s. i njegovo potomstvo, kao što si blagoslovio Ibrahima, a.s., i njegovo potomstvo. Doista si Ti Hvaljen i Slavan.)

"ALLAHUMME RABBENA ATINA FIDDUNJA HASENETEN VE FIL AHIRETI HASENETEN VE KINA AZABENNAR RABBENAG FIRLI VE LI VALIDEJJE VE LIL MU´MININE JEVME JEKUMUL HISAB"

A nakon toga predati selam okrecuci se prvo na desnu a onda na lijevu stranu, pri svakom okretanju glave izgovarajuci:"Es-selamu alejkum ve rahmetullah"

Ovako se zavrsava namaz. Sabah namaz ima dva rekata farza i dva rekata sunneta. Prvo se klanja sunnet, a onda farz. Nacin klanjanja sunneta je kao i farza.
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.42.24 | Tema Broj: # 13
Tema: «685»
Zlatni Član
KAKO SE KLANJA PODNE NAMAZ

Vrijeme za klanjanje podne namaza

Podne se klanja od trenutka kada sunce prijede polovinu neba pa sve dok sjenka svakog predmeta ne postane duga kao taj predmet.

Podne namaz ima deset rekata.

Prvo se klanja cetiri sunneta tako sto cemo na prvom i drugom rekatu uciti isto kao i na dva rekata sunneta sabah namaza, a onda cemo prouciti Ettehijjatu do salavata,zatim cemo ustati i klanjati treci i cetvrti rekat sunneta podne namaza kao i prva dva.

Farz podne namaza se sastoji od 4 rekata.

Prvo sto uradimo nakon sto se okrenemo prema kibli i odlucimo klanjati izgovaramo pocetni tekbir : ALLAHU EKBER

Kada smo na kijam proucit cemo pocetnu dovu potom klanjamo dva rekata jedan iza drugog.

Nakon obavljenog drugog rekata sjesti i na tom sjedenju treba prouciti et-tehijatu do salavata:

"ET-TEHIJJATU LILLAHI VES-SALAVATU VET-TAJJIBATU. ESSELAMU ALEJKE EJJUHEN-NEBIJJU VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU. ES-SELAMU ALEJNA VE ALA `IBADILLAHIS-SALIHIN. ESHEDU EN LA ILAHE ILLALLAH VE ESHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUH (Najljepsi selam Allahu, blagoslovi i dobra; Selam tebi, Vjerovjesnice, i Allahova Milost i Njegove blagodati. Mir nama i dobrim Allahovim robovima. Svjedocim da nema boga osim Allaha i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik.)

Ovako smo zavrsili drugi rekat i prvi tesehud, sad ustajemo na treci rekat na kijam izgovarajuci tekbir: ALLAHU EKBER

Na posljedna dva rekata prouci se samo El-Fatiha u sebi i klanjaju se jedan iza drugog kao i prva dva.

Nakon obavljenog cetvrtog rekata trba sjesti.Na tom sjedenju trebamo prouciti et-tehijatu i salavate sa dovom:

"ET-TEHIJJATU LILLAHI VES-SALAVATU VET-TAJJIBATU. ESSELAMU ALEJKE EJJUHEN-NEBIJJU VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU. ES-SELAMU ALEJNA VE ALA `IBADILLAHIS-SALIHIN. ESHEDU EN LA ILAHE ILLALLAH VE ESHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUH

(Najljepsi selam Allahu, blagoslovi i dobra; Selam tebi, Vjerovjesnice, i Allahova Milost i Njegove blagodati. Mir nama i dobrim Allahovim robovima. Svjedocim da nema boga osim Allaha i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik.)

"ALLAHUMME SALLI 'ALA MUHAMMED. VE 'ALA ALI MUHAMMED. KEMA SALLEJTE 'ALA IBRAHIM. VE 'ALA ALI IBRAHIM INNEKE HAMIDUN MEDZID.

(Allahu moj, smiluj se Muhammedu, s.a.v.s., i njegovom potomstvu, kao sto si se smilovao Ibrahimu, a.s., i njegovom potomstvu. Zaista, Ti si Hvaljen i Slavan)

ALLAHUMME BARIK 'ALA MUHAMMED. VE 'ALA ALI MUHAMMED. KEMA BAREKTE 'ALA IBRAHIM. VE 'ALA ALI IBRAHIM, INNEKE HAMIDUN MEDZID".

(Allahu moj, blagoslovi Muhammeda s.a.v.s. i njegovo potomstvo, kao što si blagoslovio Ibrahima, a.s., i njegovo potomstvo. Doista si Ti Hvaljen i Slavan.)

"ALLAHUMME RABBENA ATINA FIDDUNJA HASENETEN VE FIL AHIRETI HASENETEN VE KINA AZABENNAR RABBENAG FIRLI VE LI VALIDEJJE VE LIL MU´MININE JEVME JEKUMUL HISAB"

A nakon toga predati selam okrecuci se prvo na desnu a onda na lijevu stranu, pri svakom okretanju glave izgovarajuci:

"Es-selamu alejkum ve rahmetullah"

Napomena: za vrijeme klanjanja ovog namaza uci se u sebi, a na posljedna dva rekata uci se samo El- Fatiha bez sure ili odredjenog broja ajeta iz Kur´ana.

Nakon toga cemo klanjati jos dva rekata sunsunneta podne namaza isto kao sto smo naveli kako se klanja sunnet sabah namaza.
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.43.03 | Tema Broj: # 14
Tema: «685»
Zlatni Član
KAKO SE KLANJA IKINDIJA NAMAZ

Ikindija namaz ima osam rekata, cetiri sunneta koji se prvo klanjaju, a zatim cetiri farza. Sunnet Ikindije namaza se klanja kao i sunnet podne namaza samo sto se kod ikindije sunneta za razliku od sunneta podne namaza, nakon prvog sjedenja uci ettehijjatu i salavati te na trecem rekatu i subhaneke.

Farz Ikindije sastoji se od 4 rekata i klanja se potpuno isto kao i farz podne namaza.

Vrijeme za klanjanje ikindije namaza

Vrijeme za ikindiju pocinje sa zadnjim vremenom za podne, a to je trnutak kada sjenke dosegnu duzinu predmeta pa dok sunce ne pzuti.Poslije toga se smije klanjati samo u nuzdi, kao sto je rekao Allahov poslanik, s.a.w.s., da onaj ko stigne klanjati jedan rekat ikindije prije nego sunce zade, da je stigao klanjati ikindiju.

KAKO SE KLANJA AKSAM NAMAZ

Aksam namaz ima pet rekata, tri farza i dva sunneta.Prvo se klanja farz.

Farz Aksama sastoji se od 3 rekata pocinje sa pocetnim tekbirom zatim pocetnom dovom kao i na predhodnim namazima, na prva dva rekata koja se klanjaju jedan iza drugog uci se naglas.

Nakon obavljenog drugog rekata sjesti i obavlja se tesehhud, na tom prvom sjedenju trebamo prouciti et-tehijatu.

Zatim ustajemo za treci rekat i proucimo El-Fatihu u sebi nakon obavljenog treceg rekata sjesti i obaviti tesehhud, na tom sjedenju trebamo prouciti et-tehijatu i salavate sa dovom a nakon toga predati selam okrecuci se prvo na desnu a onda na lijevu stranu, pri svakom okretanju glave izgovariti:

"Es-selamu alejkum ve rahmetullah"

Nakon toga klanjamo sunnet aksam namaza kao i sunnet sabah namaza.

Vrijeme za klanjanje aksama

Aksam se klanja od zalaska sunca pa sve dok ima suncevog crvenila na zapadnoj strani gdje je zaslo.
Media
Offline
Datum: Čet, 10 Apr 14, 8.45.38 | Tema Broj: # 15
Tema: «685»
Zlatni Član
KAKO SE KLANJA JACIJA

Jacija namaz ima trinaest rekata. Cetiri sunneta koja se prvo klanjaju isto kao i cetiri rekata sunneta ikindije.

Farz Jacije se sastoji od 4 rekata klanja se kao podnevni i ikindijski farz namaz, osim sto se na prva dva rekata ovog namaza uci naglas ako se klanja u dzematu.

Nakon farza jacije klanja se dva rekata sunsunneta jacije namaza isto kao i dva rekata sunneta aksam namaza.

Vrijeme za klanjanje jacije

Jacija se klanja od trenutka kad nestane suncevog crvenila na zapadu pa do pola noci. Pola noci se odreduje tako sto se izracuna srednje vrijeme izmedju zalaska sunca i izlaska zore a ne sunca.

VITR NAMAZ

Jedan od pouzdano prenesenih nacina klanjanja vitr-namaza jeste da se prvo klanjaju dva rekata, kako je vec opisano potom preda selam, a zatim klanja jos jedan rekat, ovaj se rekat klanja isto kao i pocetni rekat s tim sto se poslije rukua vrati na kijam (stajanje) dignu ruke i prouci dova, poslije koje se ide na sedzdu i zavrsi namaz na uobicajeni nacin.

Ubejj b. K'ab, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., klanjao vitr sa tri rekata, uceci na prvom rekatu "Sebbihisme Rabbikel-E'ala (suretul- E'ala), a na drugom rekatu "Kul ja ejjuhel-kafirun" (suretul-Kafirun) a na trecem "Kulhuvallahu ehad" (suretul-Ihlas) i kunut prije rukua."

Dova koja se uci na kunutu vitr namaza glasi:

"ALLAHUMMEHDINI FIMEN HEDEJTE, VE AFINI FIMEN AFEJTE, VE TEVELLENI FIMEN TEVELLEJTE, VE BARIK LI FIMA E'ATAJTE, VE KINI SERRE MA KADAJTE FE INNEKE TAKDI VE LA JUKDA ALEJKE, INNEHU LA JEZILLU MEN VALEJTE (VE LA JEIZZU MEN ADEJTE) TEBAREKTE RABBENA VE TEALEJTE."

(Allahu, uputi me medu one koje si vec uputi. Oprosti mi s onima kojima si vec oprostio. Preuzmi paznju nada mnom s onima nad kojima si vec preuzeo. Sacuvaj me od zla odluka koje si vec donio, jer Ti propisujes stvari, a ne obratno. Ne uzdize se onaj koga si Ti vec odbacio. Blagoslovljen si, Gospodaru nas i Uzvisen.)

Nakon obavljenog treceg rekata sjesti i obaviti tesehhud, na tom sjedenju trebamo prouciti et-tehijatu i salavate sa dovom kao i kod svih prethodnih namaza.

Moze se klanjati vitr namaz i tako sto se nakon drugog rekata prouci ettehijjatu

zatim ustane i klanja treci rekat na kojem cemo prouciti:bismillu,fatihu,sure

zatim dici ruku kao kod pocetnog tekbira i izgovoriti tekbir, a onda prouciti

kunut dovu koja glasi:

Allahumme inna nesteinuke ve nestagfiruke,

ve nestehdike ve nu'minu bike,

ve netubu ilejke ve netevekkelu `alejke,

ve nusni `alejkel~hajre kullehu,

Neškuruke va la nekfuruke,

Ve nahle~`u ve netruku men jefdžuruke,

Allahumme ijjake na'budu ve leke nusalli ve nesdžudu,

ve ilejke nes`a ve nahfidu.

Nerdžu rahmeteke ve nahša 'azabeke. Inne `azabeke bil~kuffari mulhik.

Vitr se obavlja od jacijskog vremena pa do izlaska zore.

Nafile kao dobrovoljni namaz se mogu klanjati u svim vremenima osim onih koje je poslanik spomenuo i zabranio da se ta vremena odabiraju za obavljanje nafile.Ta vremena su : od izlaska zore pa do izlaska sunca u visini koplja, kada se sunce nalazi tacno na sredini neba, desetak minuta prije podne namaza, od klanjanja ikindije pa do zalaska sunca.

NAPOMENA: OVDE MOŽETE PROČITATI JOŠ TEMA KAKO TEKSTUALNO TAKO VIDEO ILI SLIKOVNA OBRAZLOŽENJA

( KLIKNI OVDE ZA POGLEDATI ILI PROČITATI VIŠE)
Islamic Forums » Qadr Media » Osnove Vjere » Namaz - Salat (Islamski obred koji se sastoji od položaja tijela)
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Valid XHTML 1.0 Transitional
   
Iman Ba Blog Pozivuraj.com

„O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite.“ (EI-Hadždž, 77.)
"I grmljavina veliča i hvali Njega, a i meleki, iz strahopoštovanja prema Njemu; On šalje gromove i udara njima koga hoće - i opet oni raspravljaju o Allahu, a On sve može." (Ar-Ra'd, 13.)