• Page 1 of 1
  • 1
Islamic Forums » Qadr Media » Porodica i Islam » Islamski stav očinstva
Islamski stav očinstva
Media
Offline
Datum: Ned, 30 Mar 14, 2.27.50 | Tema Broj: # 1
Tema: «685»
Zlatni Član
1. Postuj majku svoje djece

Jedna od najboljih stvari koje otac moze uraditi za svoju djecu jeste da postuje njihovu majku. Ako ste ozenjeni, odrzite svoj brak jakim i vitalnim. Ako niste ozenjeni vise, i dalje je vazno da postujete i podrzavate majku svoje djece. Otac i majka koji se medjusobno postuju i daju to do znanja djeci, obezbjedjuju sigurnu okolinu za njih. Kada djeca vide da im se roditelji postuju, veca je mogucnost da ce se i oni osjecati prihvacenim i postovanim.

2. Provedi vrijeme sa svojom djecom

Nacin na koji otac provodi svoje vrijeme pokazuje djeci sta mu je vazno. Ako uvijek izgledate suvise zauzeti za svoju djecu, oni ce se osjecati zapostavljenim, ma sta im vi govorili. Biti sa djecom cesto znaci zrtvovati druge stvari, ali je neophodno da provodite vrijeme sa svojom djecom. Djeca brzo odrastaju. Propustene prilike su zauvijek izgubljene.



3. Stekni pravo da te saslusa

Cesto se desava da je jedino vrijeme kada otac prica sa svojom djecom onda kada djeca pogrijese u necemu. Zbog toga, mnoga djeca se uzasavaju kada im majka kaze: “Tvoj otac zeli razgovarati sa tobom.” Pocnite pricati sa svojom djecom dok su oni jos vrlo mali, tako da cete lakse pricati o ozbiljnijim temama kada odrastu. Odvojite vrijeme i saslusajte njihove ideje i probleme.

4. Disciplina sa ljubavlju

Djeci su potrebni uputstvo i disciplina, ali ne kao kazna, vec da se uspostave razumna ogranicenja. Podsjetite djecu na posljedice njihovih djela i ponudite im lijepe nagrade za dobro ponasanje. Ocevi koji provode disciplinu na miran i pravedan nacin pokazuju ljubav svojoj djeci.
Media
Offline
Datum: Ned, 30 Mar 14, 2.28.10 | Tema Broj: # 2
Tema: «685»
Zlatni Član
5. Budi uzor

Ocevi predstavljaju uzor za svoju djecu, bili oni toga svjesni ili ne. Djevojcica koja provodi vrijeme sa svojim ocem odrasta sa znanjem da ona zasluzuje imati postovanje drugih momaka i zna sta treba traziti u muzu. Ocevi mogu nauciti svoje sinove sta je vazno u zivotu pokazujuci iskrenost, skromnost i odgovornost. “Cijeli svijet je predstava…” i otac igra jednu od najvaznijih uloga.

6. Budi ucitelj

Mnogi ocevi misle da je poducavanje nesto sto drugi treba da rade. Ali otac koji uci svoju djecu o tome sta je dobro i lose i podstice ih da daju sve od sebe, vidjet ce kako njegova djeca prave pravilne izbore u zivotu. Otac treba da koristi svakodnevne primjere da bi pomogao djeci da nauce osnovne lekcije zivota.

7. Jedite zajedno kao porodica

Jesti zajedno (dorucak, rucak ili vecera, kako vrijeme dozvoljava) moze biti vazan dio zdravog porodicnog zivota. Osim sto daje strukturu jednom zauzetom danu, ono daje djeci priliku da pricaju o tome sta rade i sta zele raditi. Takodjer, to je dobro vrijeme za oceve da saslusaju i savjetuju. Sto je najvaznije, to je vrijeme u kojem se cijela porodica sastaje svaki dan.

8. Citaj svojoj djeci

U svijetu gdje televizija najcesce dominira u zivotu vase djece, vazno je da se ocevi potrude da citaju svojoj djeci. Djeca najbolje uce tako sto nesto urade ili citaju, kao i gledanjem i slusanjem. Pocnite citati svojoj djeci kad su veoma mala. Kada odrastu, podsticite ih da citaju sami. Ubrizgati u vasu djecu ljubav za citanjem je jedan od najboljih nacina da im osigurate kako licni tako i poslovni razvoj u zivotu.

9. Pokazi svoje emocije

Djeci je potreban osjecaj sigurnosti koji je dolazi iz njihovog shvatanja da su zeljeni, prihvaceni i voljeni od strane svoje porodice. Roditelji, a narocito ocevi, treba da se osjecaju i ugodno i zeljno da zagrle svoju djecu. Pokazivanje emocija svaki dan je najbolji nacin da date do znanja svojoj djeci da ih volite.

10. Shvati da posao jednog oca nikad ne zavrsava

Cak i kada djeca odrastu i postanu spremna da zasnuju vlastitu porodicu, oni ce i dalje traziti svog oca za savjet i mudrost. Bilo to nastavljeno skolovanje, novi posao ili pak vjencanje, ocevi nastavljaju da igraju bitnu ulogu u zivotu svoje djece dok ona odrastaju.
Islamic Forums » Qadr Media » Porodica i Islam » Islamski stav očinstva
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:


Valid XHTML 1.0 Transitional
   
Iman Ba Blog Pozivuraj.com

„O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite.“ (EI-Hadždž, 77.)
"I grmljavina veliča i hvali Njega, a i meleki, iz strahopoštovanja prema Njemu; On šalje gromove i udara njima koga hoće - i opet oni raspravljaju o Allahu, a On sve može." (Ar-Ra'd, 13.)