015. Surat Al-Higr (Hidžr)
Media
Datum: Čet, 10 Apr 14, 12.14.39 | Tema Broj: # 1
15. Al-Higr - Hidžr Mekka - 99 ajeta Bismillahi rrahmani rrahim 1 ‘ELIF-LAM-RA TILKE ‘AJATUL-KITABI WE KUR’ANIN MUBININ 2 RUBEMA JEWEDDUL-LEDHINE KEFERU LEW KANU MUSLIMINE 3 DHERHUM JE’KULU WE JETEMETTA’U WE JULHIHIMUL-’EMELU FESEWFE JA’LEMUNE 4 WE MA ‘EHLEKNA MIN KARJETIN ‘ILLA WE LEHA KITABUN MA’LUMUN 5 MA TESBIKU MIN ‘UMMETIN ‘EXHELEHA WE MA JESTE’HIRUNE 6 WE KALU JA ‘EJJUHAL-LEDHI NUZZILE ‘ALEJHI EDH-DHIKRU ‘INNEKE LEMEXHNUNUN 7 LEW MA TE’TINA BIL-MELA’IKETI ‘IN KUNTE MINE ES-SADIKINE 8 MA NUNEZZILUL-MELA’IKETE ‘ILLA BIL-HEKKI WE MA KANU ‘IDHÆN MUNDHERINE 9 ‘INNA NEHNU NEZZELNA EDH-DHIKRE WE ‘INNA LEHU LEHAFIDHUNE 10 WE LEKAD ‘ERSELNA MIN KABLIKE FI SHIJA’IL-’EWWELINE 11 WE MA JE’TIHIM MIN RESULIN ‘ILLA KANU BIHI JESTEHZI’UNE 12 KEDHALIKE NESLUKUHU FI KULUBIL-MUXHRIMINE 13 LA JU’UMINUNE BIHI WE KAD HALET SUNNETUL-’EWWELINE 14 WE LEW FETEHNA ‘ALEJHIM BABÆN MINE ES-SEMA’I FEDHELLU FIHI JA’RUXHUNE 15 LEKALU ‘INNEMA SUKKIRET ‘EBSARUNA BEL NEHNU KAWMUN MESHURUNE 16 WE LEKAD XHE’ALNA FI ES-SEMA’I BURUXHÆN WE ZEJJENNAHA LILNNADHIRINE 17 WE HEFIDHNAHA MIN KULLI SHEJTANIN REXHIMIN 18 ‘ILLA MENI ESTEREKA ES-SEM’A FE’ETBE’AHU SHIHABUN MUBINUN 19 WEL-’ERDE MEDEDNAHA WE ‘ELKAJNA FIHA REWASIJE WE ‘ENBETNA FIHA MIN KULLI SHEJ’IN MEWZUNIN 20 WE XHE’ALNA LEKUM FIHA MA’AJISHE WE MEN LESTUM LEHU BIRAZIKINE
Media
Datum: Čet, 10 Apr 14, 12.15.13 | Tema Broj: # 2
21 WE ‘IN MIN SHEJ’IN ‘ILLA ‘INDENA HAZA’INUHU WE MA NUNEZZILUHU ‘ILLA BIKADERIN MA’LUMIN 22 WE ‘ERSELNA ER-RIJAHE LEWAKIHE FE’ENZELNA MINE ES-SEMA’I MA’EN FE’ESKAJNAKUMUHU WE MA ‘ENTUM LEHU BIHAZININE 23 WE ‘INNA LENEHNU NUHJI WE NUMITU WE NEHNUL-WARITHUNE 24 WE LEKAD ‘ALIMNAL-MUSTEKDIMINE MINKUM WE LEKAD ‘ALIMNAL-MUSTE’HIRINE 25 WE ‘INNE REBBEKE HUWE JEHSHURUHUM ‘INNEHU HEKIMUN ‘ALIMUN 26 WE LEKAD HALEKNAL-’INSANE MIN SELSALIN MIN HEME’IIN MESNUNIN 27 WEL-XHANNE HALEKNAHU MIN KABLU MIN NARI ES-SEMUMI 28 WE ‘IDH KALE REBBUKE LILMELA’IKETI ‘INNI HALIKUN BESHERÆN MIN SELSALIN MIN HEME’IIN MESNUNIN 29 FE’IDHA SEWWEJTUHU WE NEFEHTU FIHI MIN RUHI FEKA’U LEHU SAXHIDINE 30 FESEXHEDEL-MELA’IKETU KULLUHUM ‘EXHMA’UNE 31 ‘ILLA ‘IBLISE ‘EBA ‘EN JEKUNE ME’A ES-SAXHIDINE 32 KALE JA ‘IBLISU MA LEKE ‘ELLA TEKUNE ME’A ES-SAXHIDINE 33 KALE LEM ‘EKUN LI’SXHUDE LIBESHERIN HALEKTEHU MIN SELSALIN MIN HEME’IIN MESNUNIN 34 KALE FAHRUXH MINHA FE’INNEKE REXHIMUN 35 WE ‘INNE ‘ALEJKEL-LA’NETE ‘ILA JEWMI ED-DINI 36 KALE RABBI FE’ENDHIRNI ‘ILA JEWMI JUB’ATHUNE 37 KALE FE’INNEKE MINEL-MUNDHERINE 38 ‘ILA JEWMIL-WEKTIL-MA’LUMI 39 KALE RABBI BIMA ‘EGWEJTENI LE’UZEJJINENNE LEHUM FIL-’ERDI WE LE’UGWIJENNEHUM ‘EXHMA’INE 40 ‘ILLA ‘IBADEKE MINHUMUL-MUHLESINE
Media
Datum: Čet, 10 Apr 14, 12.15.30 | Tema Broj: # 3
41 KALE HADHA SIRATUN ‘ALEJJE MUSTEKIMUN 42 ‘INNE ‘IBADI LEJSE LEKE ‘ALEJHIM SULTANUN ‘ILLA MENI ETTEBE’AKE MINEL-GAWINE 43 WE ‘INNE XHEHENNEME LEMEW’IDUHUM ‘EXHMA’INE 44 LEHA SEB’ATU ‘EBWABIN LIKULLI BABIN MINHUM XHUZ’UN MEKSUMUN 45 ‘INNEL-MUTTEKINE FI XHENNATIN WE ‘UJUNIN 46 EDHULUHA BISELAMIN ‘AMININE 47 WE NEZA’NA MA FI SUDURIHIM MIN GILLIN ‘IHWANÆN ‘ALA SURURIN MUTEKABILINE 48 LA JEMESSUHUM FIHA NESEBUN WE MA HUM MINHA BIMUHREXHINE 49 NEBBI’ ‘IBADI ‘ENNI ‘ENAL-GAFURU ER-REHIMU 50 WE ‘ENNE ‘ADHABI HUWEL-’ADHABUL-’ELIMU 51 WE NEBBI’HUM ‘AN DEJFI ‘IBRAHIME 52 ‘IDH DEHALU ‘ALEJHI FEKALU SELAMÆN KALE ‘INNA MINKUM WEXHILUNE 53 KALU LA TEWXHEL ‘INNA NUBESHSHIRUKE BIGULAMIN ‘ALIMIN 54 KALE ‘EBESHSHERTUMUNI ‘ALA ‘EN MESSENIJEL-KIBERU FEBIME TUBESHSHIRUNE 55 KALU BESHSHERNAKE BIL-HEKKI FELA TEKUN MINEL-KANITINE 56 KALE WE MEN JEKNETU MIN REHMETI RABBIHI ‘ILLA ED-DALLUNE 57 KALE FEMA HATBUKUM ‘EJJUHAL-MURSELUNE 58 KALU ‘INNA ‘URSILNA ‘ILA KAWMIN MUXHRIMINE 59 ‘ILLA ‘ALE LUTIN ‘INNA LEMUNEXHXHUHUM ‘EXHMA’INE 60 ‘ILLA EMRE’ETEHU KADDERNA ‘INNEHA LEMINEL-GABIRINE
Media
Datum: Čet, 10 Apr 14, 12.15.45 | Tema Broj: # 4
61 FELEMMA XHA’E ‘ALE LUTINL-MURSELUNE 62 KALE ‘INNEKUM KAWMUN MUNKERUNE 63 KALU BEL XHI’NAKE BIMA KANU FIHI JEMTERUNE 64 WE ‘ETEJNAKE BIL-HEKKI WE ‘INNA LESADIKUNE 65 FE’ESRI BI’EHLIKE BIKIT’IN MINEL-LEJLI WE ETTEBI’ ‘EDBAREHUM WE LA JELTEFIT MINKUM ‘EHEDUN WE EMDU HEJTHU TU’UMERUNE 66 WE KADEJNA ‘ILEJHI DHALIKEL-’EMRE ‘ENNE DABIRE HA’UULA’ MEKTU’UN MUSBIHINE 67 WE XHA’E ‘EHLUL-MEDINETI JESTEBSHIRUNE 68 KALE ‘INNE HA’UULA’ DEJFI FELA TEFDEHUNI 69 WE ETTEKU ELLAHE WE LA TUHZUNI 70 KALU ‘EWELEM NENHEKE ‘ANIL-’ALEMINE 71 KALE HA’UULA’ BENATI ‘IN KUNTUM FA’ILINE 72 LE’AMRUKE ‘INNEHUM LEFI SEKRETIHIM JA’MEHUNE 73 FE’EHADHET/HUMU ES-SEJHETU MUSHRIKINE 74 FEXHE’ALNA ‘ALIJEHA SAFILEHA WE ‘EMTERNA ‘ALEJHIM HIXHARETEN MIN SIXHXHILIN 75 ‘INNE FI DHALIKE LE’AJATIN LILMUTEWESSIMINE 76 WE ‘INNEHA LEBISEBILIN MUKIMIN 77 ‘INNE FI DHALIKE LE’AJETEN LILMU’UMININE 78 WE ‘IN KANE ‘ESHABUL-’EJKETI LEDHALIMINE 79 FANTEKAMNA MINHUM WE ‘INNEHUMA LEBI’IMAMIN MUBININ 80 WE LEKAD KEDHDHEBE ‘ESHABUL-HIXHRIL-MURSELINE
Media
Datum: Čet, 10 Apr 14, 12.16.03 | Tema Broj: # 5
81 WE ‘ATEJNAHUM ‘AJATINA FEKANU ‘ANHA MU’RIDINE 82 WE KANU JENHITUNE MINEL-XHIBALI BUJUTÆN ‘AMININE 83 FE’EHADHET/HUMU ES-SEJHETU MUSBIHINE 84 FEMA ‘EGNA ‘ANHUM MA KANU JEKSIBUNE 85 WE MA HALEKNA ES-SEMAWATI WEL-’ERDE WE MA BEJNEHUMA ‘ILLA BIL-HEKKI WE ‘INNE ES-SA’ATE LE’ATIJETUN FASFEHI ES-SEFHEL-XHEMILE 86 ‘INNE REBBEKE HUWEL-HALLAKUL-’ALIMU 87 WE LEKAD ‘ATEJNAKE SEB’ÆN MINEL-METHANI WEL-KUR’ANEL-’ADHIME 88 LA TEMUDDENNE ‘AJNEJKE ‘ILA MA METTA’NA BIHI ‘EZWAXHÆN MINHUM WE LA TEHZEN ‘ALEJHIM WE EHFID XHENAHEKE LILMU’UMININE 89 WE KUL ‘INNI ‘ENA EN-NEDHIRUL-MUBINU 90 KEMA ‘ENZELNA ‘ALEL-MUKTESIMINE 91 EL-LEDHINE XHE’ALUL-KUR’ANE ‘IDINE 92 FEWEREBBIKE LENES’ELENNEHUM ‘EXHMA’INE 93 ‘AMMA KANU JA’MELUNE 94 FASDA’ BIMA TU’UMERU WE ‘A’RID ‘ANIL-MUSHRIKINE 95 ‘INNA KEFEJNAKEL-MUSTEHZI’INE 96 EL-LEDHINE JEXH’ALUNE ME’A ELLAHI ‘ILEHÆN ‘AHARE FESEWFE JA’LEMUNE 97 WE LEKAD NA’LEMU ‘ENNEKE JEDIKU SEDRUKE BIMA JEKULUNE 98 FESEBBIH BIHEMDI RABBIKE WE KUN MINE ES-SAXHIDINE 99 WE A’BUD REBBEKE HETTA JE’TIJEKEL-JEKINU
Media
Datum: Čet, 10 Apr 14, 12.16.40 | Tema Broj: # 6
015. Surat Al-Ĥijr (Hidžr) Al-Higr -- Hidžr Mekka - 99 ajeta U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 1. Elif Lam Ra. Ovo su ajeti knjige, Kur’ana jasnog! 2. Zažaliće nevjernici često što nisu postali muslimani.
3. Pusti ih neka jedu i naslađuju se, i neka ih zavara nada - znaće oni!
4. A Mi smo uništavali gradove samo u određeno vrijeme,
5. nijedan narod ne može ni ubrzati ni usporiti konac svoj.
6. oni govore: "Ej, ti kome se Kur’an objavljuje, ti si, uistinu lud!
7. Zašto nam meleke ne dovedeš, ako je istina što govoriš!”
8. Mi meleke šaljemo samo s Istinom, i tada im se ne bi dalo vremena da čekaju.
9. Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!
10. I prije tebe smo poslanike prijašnjim narodima slali
11. i nijedan im poslanik nije došao, a da mu se nisu narugali.
12. Eto tako Mi Kur’an uvodimo u srca nevjernika,
13. oni u nj neće vjerovati, a zna se šta je bilo s narodima davnašnjim.
14. Kad bismo njih radi kapiju na nebu otvorili i oni se kroz nju uspinjali,
15. opet bi oni, zacijelo, rekli: "Samo nam se pričinjava, mi smo ljudi opčinjeni!"
16. Mi smo na nebu sazviježđa stvorili i za one koji ih posmatraju ukrasili
17. i čuvamo ih od svakog šejtana prokletog;
18. a onoga koji kradom prisluškuje stiže svjetlica vidljiva.
19. A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste,
20. i dajemo vam iz nje hranu, a i onima koje vi ne hranite.
Media
Datum: Čet, 10 Apr 14, 12.16.58 | Tema Broj: # 7
21. I ne postoji ništa čije riznice ne posjedujemo, a od toga Mi dajemo samo onoliko koliko je potrebno. 22. Mi šaljemo vjetrove da oplođuju, a iz neba spuštamo kišu da imate šta piti - vi time ne možete raspolagati. 23. I samo Mi dajemo život i smrt, i samo smo Mi vječni, 24. i samo Mi znamo one koji su vam prethodili, i samo Mi znamo one koji će poslije doći, 25. a on, Gospodar tvoj će ih, zaista, sve sabrati. on je mudar i sve zna. 26. Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog, 27. a još prije smo stvorili džine od vatre užarene. 28. I kad Gospodar tvoj reče melekima: "Ja ću stvoriti čovjeka od ilovače, od blata ustajalog, 29. i kad mu dam lik i u nj udahnem dušu, vi mu se poklonite!” 30. svi meleki su se, zajedno poklonili, 31. osim Iblisa; on se nije htio s njima pokloniti. 32. "O Iblise," - reče on - "zašto se ti ne htjede pokloniti?" 33. "Nije moje" - reče - "da se poklonim čovjeku koga si stvorio od ilovače, od blata ustajalog." 34. "Onda izlazi iz Dženneta"- reče on - "nek si proklet 35. i neka se prokletstvo zadrži na tebi do Dana sudnjeg!" 36. "Gospodaru moj," - reče on - "daj mi vremena do dana kada će oni biti oživljeni!" 37. "Daje ti se rok" - reče on - 38. "do Dana već određenog." 39. "Gospodaru moj," - reče - "zato što si me u zabludu doveo, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudiću se da ih sve zavedem, 40. osim među njima Tvojih robova iskrenih."
Media
Datum: Čet, 10 Apr 14, 12.17.10 | Tema Broj: # 8
41. "Ove ću se istine Ja držati" - reče on: 42. "Ti nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim, osim nad onima koji te budu slijedili, od onih zalutalih." 43. Za sve njih mjesto sastanka Džehennem će biti, 44. on će sedam kapija imati i kroz svaku će određen broj njih proći. 45. oni koji su se Allaha bojali i onog što im je zabranjeno klonili, oni će u džennetskim baščama pored izvora biti. 46. "Uđite u njih sigurni, straha oslobođeni!" 47. I Mi ćemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni će kao braća na divanima jedni prema drugima sjediti, 48. tu ih umor neće doticati, oni odatle nikada neće izvedeni biti. 49. Kaži robovima Mojim da sam Ja, zaista, onaj koji prašta i da sam milostiv, 50. ali da je i kazna moja, doista, bolna kazna! 51. I obavijesti ih o gostima Ibrahimovim - 52. kada su mu ušli i rekli: "Mir!” - on je rekao: "Mi smo se vas uplašili." 53. "Ne plaši se!” - rekoše - "donosimo ti radosnu vijest, učena sina ćeš imati." 54. "Zar mi donosite radosnu vijest sada kad me je starost ophrvala?" - reče on - "čime me radujete?" 55. "Donosimo ti radosnu vijest koja će se doista obistiniti" - rekoše oni -, "zato nadu ne gubi!" 56. "Nadu u milost Gospodara svoga mogu gubiti samo oni koji su zabludjeli" - reče on 57. i upita: "A šta vi hoćete, o izaslanici?" 58. "Mi smo poslani narodu navjerničkom" - rekoše - 59. "samo ćemo svu Lutovu čeljad spasiti, 60. osim žene njegove, ona će, odlučili smo, sa ostalima kaznu iskusiti."
Media
Datum: Čet, 10 Apr 14, 12.17.41 | Tema Broj: # 9
61. I kad izaslanici dođoše Lutu, 62. on reče: "Vi ste, doista, ljudi neznani!” 63. "Ne! - rekoše oni. "Donosimo ti ono u što ovi stalno sumnjaju, 64. donosimo ti ono što će se, sigurno, dogoditi, a mi, zaista, istinu govorimo. 65. Izvedi čeljad svoju u gluho doba noći, a ti budi na začelju njihovu, i neka se niko od vas ne osvrće, već produžite u pravcu kuda vam se naređuje!" 66. I Mi smo mu objavili ono što će se zbiti: da će oni, svi do posljednjeg, u svitanje uništeni biti. 67. U to dođoše stanovnici grada, veseli. 68. "Ovo su gosti moji" - reče on - "pa me ne sramotite, 69. i bojte se Allaha, i mene ne ponizujte!" 70. "A zar ti nismo zabranili da ikoga primaš?" - povikaše oni. 71. "Ako već hoćete nešto činiti, eto kćeri mojih!" - reče on.* 72. A života mi tvoga, oni su u pijanstvu svome lutali. 73. I njih je zadesio strašan glas kad je Sunce izlazilo, 74. i Mi smo učinili da ono što je gore bude dolje, i na njih smo kao kišu grumenje od skamenjene gline sručili - 75. to su, zaista, pouke za one koji posmatraju - 76. on je pored puta, i sada postoji;* 77. to je doista pouka za one koji vjeruju. 78. A i stanovnici Ejke su bili nevjernici,* 79. pa smo ih kaznili, i oba su pored puta vidljivi.*
Media
Datum: Čet, 10 Apr 14, 12.18.27 | Tema Broj: # 10
80. I stanovnici Hidžra su poslanike lažnim smatrali,* 81. a Mi smo im dokaze Naše bili dali, ali su oni od njih glave okrenuli. 82. oni su kuće u brdima klesali, vjerujući da su sigurni, 83. pa i njih u svitanje strašan glas zadesi 84. i ne bijaše im ni od kakve koristi ono što su bili stekli. 85. Mi smo nebesa i Zemlju i ono što je između njih mudro stvorili. Čas oživljenja će zacijelo doći, zato ti velikodušno oprosti, 86. Gospodar tvoj sve stvara i on je Sveznajući. - 87. Mi smo ti objavili sedam ajeta, koji se ponavljaju,* i Kur’an veličanstveni ti objavljujemo. - 88. Ne pružaj poglede svoje na ono što Mi dajemo na uživanje nekim od njih* i ne budi tužan zbog njih, a prema vjernicima blag budi 89. i reci: "Ja samo javno opominjem!" - 90. kao što smo sljedbenike Knjige opomenuli, 91. one koji Kur’an na dijelove dijele. 92. I tako Mi Gospodara tvoga, njih ćemo sve na odgovornost pozvati 93. za ono što su radili! 94. Ti javno ispovijedaj ono što ti se naređuje i mnogobožaca se okani, 95. Mi ćemo te osloboditi onih koji se rugaju, 96. koji pored Allaha drugog boga uzimaju; i znaće oni! 97. Mi dobro znamo da ti je teško u duši zbog onoga što oni govore, 98. zato veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i molitvu obavljaj 99. i sve dok si živ, Gospodaru svome se klanjaj! (Kur'an Časni)
„O vjernici, namaz obavljajte i Gospodaru svome se klanjajte, i dobra djela činite da biste postigli ono što želite.“ (EI-Hadždž, 77.)
"I grmljavina veliča i hvali Njega, a i meleki, iz strahopoštovanja prema Njemu;
On šalje gromove i udara njima koga hoće - i opet oni raspravljaju o Allahu, a On sve može." (Ar-Ra'd, 13.)